Żywa choinka w domu to świąteczna atmosfera, której nie da nam nawet najpiękniejsza choinka sztuczna. Co jednak zrobić, aby choinka po kilku dniach nie zrzuciła igieł i cieszyła nas jak najdłużej?

Jakiego iglaka wybrać?

Pierwszą decyzją, jaką musisz podjąć przy zakupie żywej choinki świątecznej, jest wybór jej gatunku: świerk (kłujący lub pospolity), czy jodła. Każdy gatunek ma swoje wady i zalety. Jeśli zależy Ci na pięknym zapachu kojarzącym się ze świętami, wybierz świerk. Miej jednak na uwadze, że jego igły utrzymują się stosunkowo krótko. Jeżeli zależy Ci na jak najdłuższej żywotności choinki, wybierz jodłę.

Do gruntu tylko doniczkowa

Część osób po okresie świątecznym, wsadza swoją choinkę do ogródka. W takim przypadku, koniecznie wybierz choinkę doniczkową z rozwiniętym systemem korzeniowym. O ten typ choinki pytaj w specjalistycznych sklepach ogrodniczych, ponieważ większość choinek sprzedawanych w okresie świątecznym to drzewka świąteczne, które niestety nie nadają się do wsadzenia do gruntu.

Hartowanie choinki

Po zakupie choinki, jeśli masz taką możliwość, zahartuj drzewko. Wystarczy, że na kilka dni przeniesiesz je do chłodniejszego miejsca (garaż, piwnica). Warto wykonać ten zabieg, ponieważ drzewka świąteczne nie są przystosowane do wysokich temperatur panujących w mieszkaniach.

Odległość od grzejników

W domu, umieść choinkę z dala od źródeł ciepła – pieców i grzejników. Staraj się też nie ogrzewać pomieszczenia zbyt mocno. Uważaj, ponieważ przy ogrzewaniu podłogowym, żywotność choinki będzie krótka.

Regularne podlewanie

Zadbaj, aby Twoje drzewko świąteczne miało stały dostęp do wody. Wystarczy, że umieścisz choinkę w stojaku ze zbiornikiem na wodę. Dzięki temu, zyskasz zielone igły na dłużej.