Mięta to nie tylko ziołowa herbatka! To przede wszystkim smak lata: orzeźwiające lemoniady, świeże soki, mohito i sałatki na ogrodowe imprezy. Wystarczy tylko dostęp do świeżej mięty. Możecie wyhodować ją na parapecie lub w ogródku, albo kupić w sklepie. My zachęcamy do własnej uprawy, bo to banalnie proste, a gwarantuje ekologiczne zioła i nieograniczony dostęp do świeżych listków!

Uprawa mięty? Nic prostszego

Mięta ta roślina wieloletnia. Właśnie dlatego, jeśli posadzicie ją w tym roku, w przyszłym też będziecie cieszyć się świeżymi ziołami i to bez żadnych (prawie!) wysiłków. Uprawa mięty nie wymaga bowiem większych starań z naszej strony. Rozrasta się bardzo szybko. Mówi się, że niczym chwast w ogrodzie 😊

Ale gdzie właściwie posadzić miętę?

Miętę możecie posadzić w skrzynkach i donicach, ale też w gruncie. Jeśli zdecydujecie się na sadzenie w gruncie, warto pomyśleć o zapewnieniu mięcie większej przestrzeni, lub barier. To wszystko dlatego, że lubi się rozrastać. Koniecznie pamiętajcie też o stanowisku słonecznym do półcienistego i zapewnieniu jej wilgoci.

Jak łączyć miętę z innymi ziołami?

Mięta idealnie odnajduje się samodzielnie, np. w warzywniaku, ale też wśród innych ziół. Warto jednak pamiętać, aby sadzić ją z ziołami szybciej lub silniej rosnącymi, np. melisą, szałwią czy lebiodką. Unikajcie z kolei łączenia mięty z bazylią czy majerankiem, bo są to zioła rosnące słabiej lub wolniej. Silnie rosnąca mięta może najzwyczajniej w świecie je zagłuszyć.

mięta

Mięta truskawkowa, ananasowa i…

Na koniec miła niespodzianka. Może jeszcze nie wiecie, ale w tym roku dostępnych jest na rynku mnóstwo gatunków mięty. Mięta szwajcarska, truskawkowa, ananasowa, cytrynowa i inne owocowe szaleństwa. Kupcie jedną sadzonkę, eksperymentujcie i  znajdźcie swoją ulubioną. Istna eksplozja smaków i zapachów!

Lemoniada na orzeźwienie

A poniżej sprawdzony przez nas przepis na lemoniadę na upalne dni. Gorrąco polecamy 😉

Składniki: 1 cytryna, garść liści mięty, 2-3 łyżki miodu, kostki lodu, ok.2l wody

Przygotowanie: Cytrynę dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki z dwóch stron i pokroić w półksiężyce. Cytrynę wraz z miętą zmiksować na wysokich obrotach w pojemniku z ostrzem miksującym lub w Termomixie. Dodać miód, wodę i zmiksować raz jeszcze, na mniejszych obrotach. Na drobnym sitku dokładnie odcedzić powstały napój. Schłodzić, dodać kostki lodu i gotowe.

Smacznego!